“Panzanella” con capesante – “Panzanella” with scallops

—– In italiano

L’ho cucinata per una cena con amici. E’ stata molto gradita e non ne è rimasta, nonostante abbia fatto il doppio della quantità per sole 5 persone!

La Cucina Italiana è una delle riviste di cucina che adoro comprare appena arrivo in Italia e che riporto in Giappone anche solo per sognare sfogliandola. Ha una grafica accattivante, secondo me. Tutti i piatti sono invitanti e sembrano davvero gustosi.

Alcune ricette richiedono un minimo di manualità o esperienza in cucina, ma questa no. =) basta calcolare dieci o quindici minuti in più se si è ancora lenti a tagliare e il gioco è fatto.

Da La Cucina Italiana – “Panzanella” con capesante

Impegno: Facile  // Persone: 4  //  Tempo: 25 minuti

Ingredienti:

  • 300g di cetriolo
  • 100g di pane casareccio a fette
  • 12 capesante senza il corallo (parte rossa)
  • 8 foglie di basilico
  • 2 pomodori cuore di bue
  • 2 cipollotti
  • uno spicchio d’aglio
  • 4 cucchiai di aceto di vino bianco
  • 6 cucchiai di olio EVO
  • sale e pepe

Mondate i cipollotti, riduceteli in tocchetti e metteteli in ammollo per una decina di minuti in acqua fredda.

Private il cetriolo della buccia e dei semi, e tagliatelo in dadi di medie dimensioni.

Mondate i pomodori e riduceteli in una dadolata di medie dimensioni.

Tagliate anche il pane a cubetti. Rosolateli in padella con due cucchiai d’olio e uno spicchio d’aglio fino a doratura.

Mescolate i cetrioli, i pomodori, i cipollotti sgocciolati, il pane tostato e le foglie di basilico spezzettate, condite con 4 cucchiai di olio, 4 di aceto, sale e pepe. Lasciate riposare qualche minuto in frigo.

ROsolate le capesante sulla fiamma viva in una padella antiaderente con un cucchiaio di olio per un minuto per lato. Salate e pepate.

Servite la panzanella fredda con le capesante calde.

 

—– In English

(Panzanella = a Tuscan salad of soaked stale bread, tomatoes, onions and basil)

I cooked Panzanella for a dinner with friends, it was very appreciated and not a spoonful was left, even if I made double the usual amount for 5 people.

La Cucina Italiana is one of the Italian cooking magazines I love to buy as soon as I arrive in Italy. I bring it back with me to Japan, even if only to daydream while flipping through the pages. It has a very attractive graphic design. All the dishes are inviting and seem really tasty, some recipes require a a little manual skill or kitchen experience, but not this one =), you only need to add 10 to 15 minutes to the required time if you are slow at cutting.

From La Cucina Italiana – “Panzanella” with scallops

Difficulty: Easy

People: 4

Time: 25 minutes

Ingredients:

  • 300g cucumber
  • 100g sliced homemade bread
  • 12 scallops without the red part
  • 8 basil leaves
  • 2 beefsteak tomatoes
  • 2 spring onions
  • 1 garlic clove
  • 4 spoons white wine vinegar
  • 6 spoons extra virgin olive oil
  • Salt and pepper

Wash the spring onions, cut them in chunks and put them in cold water for about 10 minutes. Peel the cucumbers, remove the seeds and dice them into medium-sized cubes.

Wash the tomatoes and dice them. Dice the bread too, and brown it in a frying-pan with two spoons of oil and the garlic clove.

Mix the cucumbers, tomatoes, the rinsed spring onions, the toasted bread and the basil (torn into pieces).

Season with 4 spoons of oil, 4 of vinegar, and salt and pepper. Let it rest in the fridge for a few minutes.

Brown the scallops for one minute each side at high heat in a non-stick pan with a spoon of oil. Add a pinch of salt and pepper.

Serve the cold panzanella with the warm scallops.

This entry was posted in bread, capasanta, clam, fresh, molluschi, pane, panzanella, piatto unico, scallop, single dish, vegetable, verdura and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s