Fichi e gorgonzola – Figs and gorgonzola

figs gorgonzola

—- In italiano

Fichi arrostiti con gorgonzola e salsa di miele e aceto

(ricetta di Alison Reynolds, “The MasterChef Cookbook”)

Antipasto // Preparazione: 5 minuti // Cottura: 5 minuti // Persone: 4

Ingredienti:

  • 8 fichi maturi
  • sale e pepe appena macinato
  • 100 g di gorgonzola tagliati in cubi di uguali dimensioni
  • 4 cucchiaini di aceto di vino rosso
  • 2 cucchiai di miele

Preparazione:

1. Riscalda il grill e spennella d’olio una teglia da forno. Poni i fichi sulla teglia da forno, intaglia una croce con il coltello, ma non tagliarli fino in fondo. Salali e pepali, e grigliali per 2 minuti o finchè tiepidi dentro.

2. Metti un cubo di gorgonzola nel centro di ciascuno dei fichi e griglia per altri 2-3 minuti, finchè il formaggio comincia a fondere e cambiare colore.

3. Nel frattempo mescola il miele e l’aceto di vino rosso insieme.

4. Servi due fichi per persona cospargendo di salsa di miele e aceto.

—- In English

 Roast figs with gorgonzola and honey vinegar sauce

(recipe by Alison Reynolds, “The MasterChef Cookbook”)

Appetizer // Preparation time: 5 minuts // Cooking time: 5 minuts // Serves: 4

Ingredients:

  • 8 ripe figs
  • salt and freshly ground black pepper
  • 100g Gorgonzola cheese, cut into equal-sized cubes
  • 4 tsp red wine vinegar
  • 2 tbsp honey

Preparation:

1. Preheat the grill to hot and grease a baking tray. Place the figs in the baking tray, cut a cross in the top of each, season with salt and pepper and grill for 2 minutes or until warm through.

2. Place a cube of cheese on the top of each fig and grill for a further 2-3 minutes, or until the cheese starts to melt and colour.

3. Meanwhile, make the honey sauce by whisking together the vinegar and honey in a bowl.

4. To serve, place two figs on each plate and drizzle over the sauce.

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